Onderhoud van uw prothese

Wilt u zonder zorgen zo lang mogelijk plezier hebben van uw gebitsprothese?

Dan is het belangrijk uw gebit iedere dag meerdere malen goed en verantwoord te reinigen op een veilige manier. Dit doet u best door op een tandenborstel of een nagelborstel een niet agressief afwasproduct of detergent aan te brengen. Dit mag een afwasproduct voor de keukenvaat zijn, maar bijtende stoffen en puimsteen,zoals tandpasta, zijn niet aan te raden. Die zullen immers de zachte satijnlaag schaden, zodat zich aanslag kan vastzetten tussen de tanden of op uw prothese. Hierdoor zult u zelf de prothese niet meer zuiver krijgen.

Voor het optimale onderhoud van uw prothese, heeft MDL- Euregio tandenborstel, ragertjes, prothesebakjes en zeepjes ter uwer beschikking. U vraagt ernaar bij de tandarts en kan ze vervolgens rustig uitproberen.

Enkele praktische tips om jarenlang plezier te beleven aan een schoon en goed verzorgd gebit:

  • Dagelijkse reiniging: Spoel de prothese af onder de kraan en poets met een gel tandpasta zonder schuurmiddelen de prothese schoon. Spoel daarna af met lauw water.
  • Doe tenminste de onderprothese van het kunstgebit 's nachts uit. Het inhouden van de prothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies, waardoor het bot van de onderkaak gaat slinken. Het gevolg is dat het kunstgebit na een tijd niet meer past en gaat irriteren.
  • Laat uw kunstgebit minstens om de twee jaar controleren door uw tandarts. Hij kan ervoor zorgen dat de pasvorm en het draagcomfort van uw kunstgebit zo lang mogelijk optimaal blijven.
  • Met de jaren verandert uw lichaam. Vervang daarom uw tandprothese minstens om de vijf tot acht jaar. U kan ook altijd informeren naar de terugbetalingstarieven van het ziekenfonds of uw zorgverzekering.
  • Masseer uw kaken onder de prothese regelmatig met een zachte borstel en tandpasta.
  • Ga voor reparaties of beschadigingen aan uw gebitsprothese altijd naar uw tandarts.

Wanneer u klachten heeft die veroorzaakt worden door de gebitsprothese is het verstandig om uw tandarts te raadplegen.